Uzroci opadanja kose

Uzroci opadanja kose

Ispada li kosa dulje od tri mjeseca, valja potražiti pomoć dermatologa

Postoji više uzroka ove pojave, a razlikuju se po kliničkom tijeku, načinu liječenja i prognozi. Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost, koja se javlja i u muškaraca i u žena, a glavni joj je uzrok preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona (dihidrotestosteron). Muški spolni hormon koči dlaku u njezinu razvoju te postupno dovodi i do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena. U muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitog oblika i stupnja ćelavosti koja se, ovisno o genetskoj predodređenosti, može početi razvijati već poslije osamnaeste, odnosno od dvadesete godine života. No, androgeno ispadanje kose može nastati i u djevojaka i žena, a vrlo je često posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika (PCOS) koji, osim ispadanja kose, karakterizira pojava akni, neuredan menstrualni ciklus i povećana tjelesna težina. Liječenje PCOS-a provodi se u timskom radu dermatologa, ginekologa i endokrinologa jer je potrebno učiniti kompletnu ginekološku, endokrinološku i dermatološku obradu. Klinička slika opadanja kose u djevojaka i žena je blaža nego u muškaraca, pa se ne govori o androgenoj ćelavosti, nego o difuznoj prorijeđenosti kose.

Stres je često krivac

Po učestalosti druga vrsta ispadanja kose je žarišna ćelavost ili alopecia areata. Takva žarišta mogu postojati u većem broju ili se mogu pojaviti kao izolirano žarište, ne samo na vlasištu nego i na drugim dijelovima tijela. Ova vrsta ispadanja kose povezana je s imunološkim mehanizmima i vrlo je često reakcija na upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom. Postoji i difuzno ispadanje i prorjeđenje kose, koje nastaje kao posljedica nekog štetnog utjecaja na organizam, a od češćih uzroka spominju se metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskih pilula, različiti lijekovi, trovanja, nepravilna prehrana, nedostatak vitamina i elemenata u tragovima i, naravno, psihički stres. Karakteristično je da se bolesnici žale na iznenadno i jako ispadanje kose.

Sezonsko samoobnavljanje vlasišta

Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi je ono koje se obično javlja u proljeće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon poroda, odnosno dojenja. Riječ je o fiziološkom ispadanju kose uzrokovanom obnavljanjem vlasišta. Zabrinutost nastaje ako ovo ispadanje kose pojačaju neki drugi faktori. 
Katkada duboke bakterijske i gljivične infekcije kože vlasišta, kao i neke autoimune bolesti kože kao što su sklerodermija, lupus, sarkoidoza, mogu uzrokovati trajni gubitak korijena kose, što se klinički manifestira pojavom ožiljka na zahvaćenom dijelu. Kako na ovom dijelu vlasišta nema folikula dlake jer je zbog upalnog djelovanja uništen, nema ni mogućnosti da dlaka ponovno nastane. Inače se smatra normalnim ako dnevno ispadne do 100 vlasi, a takva prirodna regeneracija kose je posve normalna i uobičajena. No, ako je ispadanje kose uzrokovano zdravstvenim tegobama, problem bi se trebao postupno rješavati.

I kosa ima svoj metabolizam

Metabolizam kose je brz i zahtjevan te je podložan utjecajima organizma i okoline. Ne smije se zaboraviti ni utjecaj životne dobi na osobine kose. Kosa mijenja boju,kvalitetu i izgled s godinama. Sve ovisi o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Svijetla kosa sadrži manje pigmenta i najtanja je, a najdeblja je crvenkasta i crna kosa.
Kosa tijekom života stalno izmjenjuje životni ciklus i prolazi kroz tri faze:
Anagena faza ili faza rasta: traje 2-6 godina.
Postoji još distrofična faza kad je kosa oštećena vanjskim agensom (sunce, more, kremikalije, ravnanje kose).
U našem se vlasištu u isto vrijeme odvijaju sve tri faze, tako da u pravilu neke dlačice rastu, a druge ispadaju. Do početka promjene u boji i strukturi kose izmijeni se prosječno deset ciklusa u rastu kose. Kosa raste oko jedan centimetar mjesečno i na njezin rast utječu šišanje i stimulacija vitaminima, a naročito uzimanje cinka, željeza i mangana - minerala nužnih za ravnotežu i funkciju vlasišta.

Kada potražiti pomoćTraži se dokaz za alopeciju areatu, tj. žarišno opadanje kose u vlasištu ili na bradi. U slučaju pronalaska žarišta provodi se adekvatna terapija po antibiogramu te lokalno neki periferni vazodilatator u kombinaciji s kortikosteroidom, a zatim kod vidljivog porasta umasiravamo neutralne, vitaminske kreme. To je najbrži i najučinkovitiji način. Ali, ako su svi nalazim uredni, velika je vjerojatnost da je krivac za ispadanje kose stres (poslije ispita, poroda, razvoda, kronične bolesti, kemoterapija...).

Za liječenje treba strpljenja

Kod pojačanog ispadanja kose poželjno je koristiti i nadomjestke prehrani koji sadrže biotin i vitamin C, uz korištenje lokalnih pripravaka u obliku ampula ili sprejeva. Takvi pripravci sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja potiče ispadanje kose te ekstrakte biljaka koji povoljno utječu na rast kose. Koriste se i lokalni preparati koji djeluju vazodilatatorno, što znači da šire krvne žile na mjestu gdje se utrljava preparat. Takvi preparati omogućuju bolju cirkulaciju te bolju ishranu okolnog tkiva i korijena vlasi. Terapija pojačanog ispadanja kose obično se mora provoditi nekoliko mjeseci kako bi se primijetio terapijski učinak. No, u muškaraca liječenje neće dovesti do potpunog prestanka ispadanja kose, već samo do usporavanja i odgađanja ćelavosti.
Naravno, ako se dokaže žarište u organizmu, valja ga liječiti, uz korištenje lokalnih pripravaka za primjenu kod pojačanog ispadanja kose. Kod androgenog ispadanja kose koristi se peroralna terapija finasteridom, blokatorom enzima 5-alfa reduktaze, koji sudjeluje u stvaranju dihidrotestosterona, a danas se koristi i u žena i u muškaraca.
Danas postoje i nove metode koje se koriste kod ispadanja kose, poput mezoterapije i karboksiterapije, no kod različitih oblika ispadanja kose postižu se i različiti rezultati, što znači da se ove metode ne mogu primijeniti kod svih oblika ispadanja kose.

Pomoć kod nekih bolesti i poremećaja

• Androgena alopecija tipična je muška ćelavost, koja prolazi kroz nekoliko faza; najprije kosa nedostaje na zaliscima, zatim na tjemenu i onda u pravilu potpuno ispadne. Ovo je ispadanje uzrokovano naslijeđem i androgenima. Utvrđeno je da tablete Finesterid poboljšavaju kliničku sliku i bez obzira na brojne nuspojave (smanjenje libida, smanjenje količine sperme, promjena visine glasa) muškarci su spremni uzimati tablete mjesecima. Rezultati su dobri, no nekoliko mjeseci nakon prestanka uzimanja lijeka nestaju i rezultati.
• Psoriasis vulgaris genetski je uvjetovana kronična upalna bolest kože, često samo vlasišta. U vlasištu, uz svrbež, osnovna je promjena dobro ograničeno crveno žarište prekriveno srebrno-bijelim ljuskama. Medicinski preparati sa salicilnom kiselinom u vazelinu ili kortikosteroidni losioni mogu biti od velike pomoći u rješavanju problema.
• Dermatitis seborrhoica: vlasište je masno zbog pretjeranog rada hormona, kosa je masna, tanka, lomljiva i lako ispada. U vlasištu se, pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika, stvaraju sitne ljuskice, prhut koja pada po ramenima i prsima. Seboroični dermatitis vlasišta nastaje zbog patogene gljive Pityriasporum ovale, a liječi se šamponom protiv gljive te uzimanjem multivitamina namijenjenih samo za kosu. (npr. Inneov kapsule koje sadrže cink, aminokiselinu taurin za korijen dlake i zeleni čaj). Poseban je problem suha kosa zbog prirodnih, mehaničkih i kemijskih utjecaja ili urođeno suha. Tada se koristi šampon na bazi ulja jojobe, a dvaput tjedno se stavlja maska koja dubinski vlaži kosu i stvara zaštitni film na vlasima.
Ako kosa ispada dulje od tri mjeseca treba potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja. Preporučuje se laboratorijski nalaz - SE, KKS, GUK, 
Katagena ili prijelazna faza: traje 2 tjedna.
Telogena faza ili faza ispadanja kose: traje između 3 i 4 mjeseca.


transaminaze, Fe, TIBc, UIBC i urin. Potrebno je provjeriti i hormone štitnjače, ponekad i spolne hormone te obaviti obradu na fokus ili na žarišta. Pod tim se podrazumijeva traženje upale pa treba napraviti bris ždrijela, nosa, pregled kod stomatologa, ginekologa, urologa te pregled stolice na parazite i bakteriološki.

Nema komentara:

Objavi komentar